donderdag 18 december 2008

ABN Amro in de beklaagdenbank

Onderstaand artikel is gepubliceerd op de website Antrovista onder de rubriek mens & maatschappij vanaf 20 december 2008



Banken over de schreef !

Dankzij de oplettendheid van een actuaris, de heer Bastiani, loopt er vandaag een rechtzaak tegen de ABN Amro bank.
Inzet is het onrechtmatig innen van boeterente bij het rood staan. Deze rente van 18%is sowieso al erg hoog als je het vergelijkt met rentepercentages van andere aanbieders van kortlopende kredieten die meestal tussen de 8 en 10% ligt. In een oligopolistische markt heeft een consument echter weinig te kiezen. Het probleem is echter nog erger.
Dankzij de mogelijkheid van internetbankieren kunnen bedragen snel van de ene naar de andere rekening worden overgeschreven. Op je digitale bankafschrift kun je deze wijziging een of twee dagen later ook zien.
Als je echter op dezelfde dag dat je salaris is bijgeschreven een grote uitgave zou doen kan het toch zo zijn dat je een flinke boeterente krijgt opgelegd. Dit vanwege het feit dat het extra geld er nog niet “echt”staat en het vorige saldo onvoldoende was voor de grote uitgave. Volgens Bastiani zou het ook nog eens zo zijn dat die uitgave ook nog een dag eerder wordt afgeboekt dan de daadwerkelijke betaling. Dit is wat accountants antidateren noemen en dat is een vorm van boekhoudfraude.
De banken hebben er dus baat bij om afschrijvingen versneld te boeken en bijschrijvingen "even" uit te stellen. Door deze werkwijze creëert een bank grote sommen kasgeld, maar benadeelt wel direct de rekeninghouder.
Al eerder zijn banken door de rechtbank gesommeerd om overboekingen binnen een vastgestelde maximale tijdsduur te verwerken. In de digitale wereld kan dat allemaal nog veel sneller, maar banken hebben er voordeel bij als ze doen alsof deze handelingen nog via mensenhanden gaan en dus tijd kosten.
Bastiani heeft becijferd dat de ABN Amro er tientallen miljoenen euro’s aan verdient.
Deze werkwijze, die veel mensen niet eens opmerken, komt ook bij andere banken voor dus hopelijk heeft een veroordeling een precendentwerking.
Op een vraag van een verslaggever van Radio 1 gistermiddag over de kwaliteit van de verzamelde informatie, antwoordde Bastiani dat hij daar wel vertrouwen in had.
Een actuaris houdt zich namelijk beroepshalve bezig met het doorrekenen en evalueren van financiële risico’s. Traditioneel zijn actuarissen werkzaam in de verzekeringssector, banken of pensioenfondsen waar zij een verantwoordelijkheid dragen om toe te zien op de financiële eisen zoals solvabiliteit en rentabiliteit. Bastiani weet dus van wanten !
Beter één waakzame burger dan alle toezichthouders zoals de Autoriteit Financiële Markt en de Nederlandse bank bij elkaar.
Voor een individuele rekeninghouder gaat het misschien om relatief kleine bedragen maar het treft met name de armste groep omdat zij regelmatig “rood” staan. Alweer een voorbeeld van the poor pay more !

Geen opmerkingen: