maandag 8 december 2008

Hypotheekcrisis

Onderstaand bericht is gepubliceerd op website Antrovista onder de rubriek mens en samenleving in december 2008


The Poor pay more.

Iedereen weet intussen wel dat de huidige financiële en economische crisis ontstaan zijn door een hypotheekcrisis. In de V.S. werden subprime hypotheken verkocht omdat president Bush graag wilde dat iedere Amerikaan een eigen huis kon bezitten. Aan mensen met een laag en zelfs zonder vast inkomen werden hypotheken verkocht met variabele rentepercentages die in het begin vrij laag waren maar al snel opliepen.
Dat deze werkwijze ook in Nederland voorkomt is duidelijk gebleken in de Zembla documentaire getiteld “wildwest bankieren” van 7 december j.l.
De grote hypotheekverstrekker Lehman Brothers, in de V.S. failliet gegaan, had ook een Nederlandse dochter die onder de naam ELQ risicovolle hypotheken verkocht. Voor mensen die vanwege een schuld bij bureau krediet registratie (BKR) bekend waren of geen vast inkomen hadden was ELQ de uitkomst, want bij een gewone hypotheekverstrekker konden deze mensen niet terecht. Via tussenpersonen werden de hypotheken aan de man gebracht met zeer aantrekkelijke provisiepercentages.
Een hypotheek van 2 ton incl levensverzekeringspolis levert aan provisie al gauw een bedrag van € 10.000 op, een riante vergoeding voor een aantal uurtjes werk!
In Nederland geldt een wettelijke “zorgplicht” voor tussenpersonen en die moet voorkomen dat klanten in de problemen kunnen komen. Voor een dergelijk bedrag zetten tussenpersonen hun ethische principes echter graag opzij. Veel bedrijven en financiële instellingen kennen namelijk maar een moraliteit en dat is geld verdienen, veel geld!
Door de oplopende rentepercentages kunnen de maandelijkse lasten tot ruim € 2.000 per maand oplopen bij een hypotheek van ruim 2 ton. Het kan niet anders of dit moet tot grote schuldproblemen leiden of zelfs huisuitzetting!
"The poor pay more" blijkt ook hier maar al te waar!
Ontluisterend was ook om te horen hoe de Autoriteit financiële markten (Afm) zich opstelt in deze kwesties. Een bestuurder van de Afm legt geduldig uit dat zij werken “op basis van klachten van consumenten of organisaties en dan een
risicoanalyse opstellen en op basis daarvan haar prioriteiten stelt
”.
Ze komen dus pas in actie op basis van informatie van klokkenluiders of gewetensbezwaarden! Voor het zelf actief informatie verzamelen en onderzoek uitvoeren ontbreekt kennelijk de mankracht.
Feit is dat de Afm de hypotheekverstrekker ELQ en ook haar tussenpersonen "geen strobreed in de weg" heeft gelegd. Zij konden hun gang gaan en zich over de rug van de meest kwetsbare groep flink verrijken.
ELQ zelf loopt intussen geen enkel risico want zij verhandelen de net afgesloten hypotheken zo snel mogelijk aan andere financiële instellingen alsof het een gloeiend stukje houtskool is!
Wanneer worden deze oneerlijke handelspraktijken nu eens eindelijk bestraft?

Geen opmerkingen: