donderdag 11 december 2008

Lichtpuntjes

Er gloort hoop!

Zo tegen het einde van het jaar wanneer de donkere dagen van Kerst naderen en in deze economische malaise, is het goed om op zoek te gaan naar enkele lichtpuntjes.
In de media hoorde ik dat autofabrikant Honda zijn formule 1 activiteiten op korte termijn gaat beëindigen. Deze miljoenen verslindende sponsoring was niet meer acceptabel nu er door de huidige economische crisis duizenden medewerkers ontslagen moeten worden.
Als reactie daarop kwam het idee dat de formule 1 races, die niet alleen geld- maar ook brandstof-, banden- en gehoorverslindend zijn, omgevormd zouden moeten worden naar greenraces. Een kans en een uitdaging om nieuwe duurzame, energiezuinige en veilige technologieën voor auto’s te ontwikkelen en te testen.
Een tweede lichtpuntje is de onverwachte daling van de olieprijs en de daaraan gekoppelde gas- en elektriciteitsprijzen die er samen voor zorgen dat de koopkracht voor de Nederlandse burger in 2009 juist met 1% à 2% extra zal stijgen. Wie had zoiets nog verwacht?
Een derde lichtpuntje was het afscheid van Roel van Duijn uit de actieve politiek op bijna 65 jarige leeftijd tijdens een speciale bijeenkomst in politiek café De Balie.
Hij is geboren in een antroposofisch gezin in Den Haag, maar is vooral bekend als leider en medeoprichter van protestbeweging Provo en Kabouter. Tijdens een actieve periode van 40 jaar heeft hij verschillende politieke functies bekleedt in Amsterdam en de provincie Noord-Holland. Tussendoor heeft hij ook ruim zes jaar een biologische kaasboerderij gehad.
Wat ik me vooral van Roel herinner was een ingezonden stuk in het NRC in de jaren 80 waarin hij een pleidooi hield voor Sociale Driegeleding als gewenste maatschappijvisie.


Zijn belangrijkste inspirator was Peter Kropotkin, een Russische prins en filosoof die het fundament heeft gelegd voor een anarchistisch, socialistische beweging in Rusland ten tijde van de revolutie. Deze beweging werd echter vervolgd en hard aangepakt door Lenin. Roel van Duyn heeft in 1969 een boekje over hem geschreven en noemt hem een wijze kabouter.
Toen hij net als prinses Irene er blijk van gaf dat hij ook met bomen en aardgeesten kon communiceren werd hij door veel media niet meer serieus genomen.
In een radio interview van het programma Linkk afgelopen zondag, vertelde hij dat het zielenheil van mensen belangrijker was dan politieke en maatschappelijke thema’s. Daarom heeft hij nu een adviesbureau voor mensen met liefdesverdriet.
Geluk is namelijk de grootste zegen!

Geen opmerkingen: