zondag 14 juni 2020

Wordt de Geldmaat ons “maatje”?

Onderstaand artikel is in een wat ingekorte versie ook verschenen in weekblad de Schakel dd 17 juni 2020 in de rubriek "Lezers schrijven". 
Dezelfde ingekorte versie is ook als opiniestuk verschenen in het Eindhovens Dagblad van donderdag 18 juni 2020.
https://krant.ed.nl/titles/eindhovensdagblad/7152/publications/9753/articles/1155981/39/1




In de afgelopen twee jaar zijn geleidelijk alle betaalautomaten van de grootbanken ING, ABN/AMRO en Rabobank vervangen door een gele betaalautomaat met de naam “Geldmaat” . In heel Nederland zien we dezelfde apparaten die ook dezelfde mogelijkheden bieden. Je kunt er niet alleen geld opnemen, maar ook geld storten in biljetten en zelfs in  munten. Bovendien kun je er met alle bankpassen terecht zoals bijvoorbeeld die van ASN, SNS, nu Volksbank en ook de Triodosbank. 

Bijzonder is ook dat je meteen het saldo kunt opvragen op je rekening. Het opnemen van geld kan nu “onbeperkt’, afhankelijk van bankpaslimiet en saldo, maar er is dus geen daglimiet meer. Toch is het vreemd dat het bankgeheim hiermee meteen een stuk minder is. Hoe groot is de kans dat iemand deze gegevens kan hacken, want die gegevens waren tot nu toe over meerdere banken en bedrijfsbeveiligingen verdeeld ?

Deze omgebouwde geldautomaat is een geldmaat binnen een oranjekleurige ING geldautomaat 

De reden voor invoering van de Geldmaat zou zijn dat daarmee een efficiënter en bankonafhankelijk netwerk wordt gerealiseerd , waarbij toch binnen een straal van 5 kilometer zeker één geldmaat aanwezig is.

Dat klinkt allemaal heel positief en klantvriendelijk en toch schuilt er volgens mij een klein addertje onder. Hoe kwetsbaar of afhankelijk zijn we nu geworden van een dominant systeem? Als een bank een internetstoring had of een systeemstoring in hun geldautomaten kon je altijd nog terugvallen op een van de andere banken. Dat kan nu niet meer. Een storing betekent “tijdelijk” in heel Nederland  misschien nergens meer geld uit de Geldmaat kunnen halen?!  Er is simpelweg geen backup-systeem meer, tenzij je dicht bij de landsgrens woont en kunt uitwijken naar Duitsland en/of België. Het schijnt trouwens dat dit systeem overgenomen is in België waar het onder de firma-naam Jofico  geïntroduceerd is. 

Er is een website waar alle storingen terug te vinden zijn van de organisatie die PIN automaten in winkels beheerd. Zie  https://allestoringen.nl/storing/pin/overzicht/2020/03/
Dat zijn er gemiddeld twee per maand waarbij niet duidelijk is hoelang ze geduurd hebben en of het alleen plaatselijk was of in heel Nederland. Er zijn ook maanden zonder storingen maar bijvoorbeeld  ook maanden met 7 storingen zoals maart 2020. Deze PIN-organisatie draait al jaren en heeft veel ervaring. Hetzelfde geldt voor de internetbetaaldienst iDeal. Daar kun je ook de storingsgegevens van vinden. Zie https://allestoringen.nl/storing/ideal/
Je kunt zelf ING-storingen vinden . Dat zijn er al veel meer bijna dagelijks. https://allestoringen.nl/storing/ing/
Zal het bij Geldmaat ook zo gaan?
Op de ING-website kun je zogenaamd de storingen achterhalen van internetbankieren, iDeal of zelfs geldautomaten. Zij vermelden echter alleen of er momenteel storingen zijn maar geen storingsgeschiedenis. Zie https://www.ing.nl/particulier/klantenservice/beschikbaarheid/index.html

In stadscentra vond je nu vaak meerdere betaalautomaten van verschillende banken dichtbij elkaar, terwijl de behoefte aan contant geld afneemt vanwege de vele digitale betaalmogelijkheden in winkels en bedrijven. Anno 2019 waren er nog 7.000 geldautomaten over 3200 locaties. Dat worden er flink minder mede ook door het toenemend aantal plofkraken. Bovendien zijn ondertussen overal maatregelen genomen om deze aanslagen te verminderen. Zo kun je bij de geldautomaten ‘s-nachts geen geld meer opnemen.

Vanaf 2011 waren alle geldautomaten al eigendom van Geld Service Nederland, een Nederlands bedrijf dat nu Geldmaat heet en de automaten aanlegt, beheert en onderhoudt. Het hoofdkantoor zit in Weesp. De grootbanken ABN AMRO, ING en Rabobank zijn aandeelhouders binnen het bedrijf.     
In de naam, het uiterlijk en diverse automaatmogelijkheden zie ik vooral voordelen, maar of die opwegen tegen de sterk toegenomen afhankelijkheid zal de tijd leren. Wordt de Geldmaat wel of niet ons “maatje”?   

Vreemd genoeg moet je bij storingen wel een nummer van de ABN AMRO bellen ?!

Update oktober 2023
Een recent artikel laat zien dat het storingspercentage over 2022 en 2023 hoger is dan is afgesproken.
Daarbij genomen dat er veel minder geldautomaten zijn en een aantal 's-nachts worden uitgeschakeld betekent minder beschikbaarheid om geld te pinnen wanneer dat nodig is.  
Geen geld uit de muur: geldautomaten te vaak in storing - https://nos.nl/l/2494692

Geen opmerkingen: