zondag 17 juli 2011

Wie controleert het CBS?




















Welke Cijfers Kloppen??
Het CBS heeft de media deze week via een persbericht laten weten dat het besteedbaar inkomen of de gemiddelde koopkracht in 2010 met 0,8 % is gedaald. CBS-cijfers over de inflatie laten echter heel andere cijfers zien . Zo komt 2011 zeker uit op 2,5% inflatie op jaarbasis en voor 2010 was het ook al boven de 2%.
Kijk je daarnaast ook naar andere ontwikkelingen zoals hogere gemeentelijke belastingen, bijna geen CAO loonsverhogingen in de meeste sectoren de afgelopen twee jaar, hogere energieprijzen en duurdere levensmiddelen, dat vraag je je toch af welke cijfers echt kloppen en wie het CBS controleert?!
Inflatiestijging en koopkrachtdaling zijn politiek zeer gevoelige onderwerpen waar bijvoorbeeld de vakbonden met argusogen naar kijken omdat zij op basis daarvan de CAO onderhandelingen ingaan en indexatie verlangen in het geval van onderhandelingen over uitkeringen en pensioenen.
Het komt de regering goed uit als de inflatie en dus geldontwaarding beperkt is.

Willem Middelkoop heeft in zijn boek “Als de dollar valt” op meerdere plaatsen beweert dat de burger juist bij inflatiecijfers vaker voorgelogen wordt.
Mij zou het niet verbazen als het nu weer is gebeurd. 

Zo heeft de organisatie die zich bezig houdt met schuldhulpverlening in Nederland bekend gemaakt dat zij in 2010 van 80.000 huishoudens aanvragen voor hulp hebben gekregen en dat zijn er 25.000 meer dan in 2009!
Bureau Kredietregistratie (BKR) heeft de Telegraaf gemeld dat bijna 650.000 consumenten te maken hebben met schulden. Zij kunnen hun leningen niet meer afbetalen en verkeren in financiële problemen. Vooral in het eerste halfjaar van 2011 is het aantal mensen met problemen flink opgelopen. Opvallend daarbij is dat het niet alleen om (alleenstaande) bijstandsgerechtigden gaat, maar ook steeds vaker werkende mensen met een modaal inkomen van € 33.000 die ook niet meer rond kunnen komen.

- Een recent bericht in de media ging over middelbare scholieren die vaak al behoorlijke schulden hebben opgebouwd tot wel € 8.000, veroorzaakt door hun te dure mobiele telefoons.
Het is duidelijk dat de werkelijkheid veel ernstiger is dan de officiële cijfers ons voorhouden.
De EU heeft inmiddels een tweede stresstest laten uitvoeren onder grote banken om na te gaan hoe stabiel deze zijn bij een eventuele verdere verslechtering van de economische en financiële situatie van bedrijven en landen.

Je zou je echter moeten afvragen of het niet eens tijd wordt dat de overheid een soort van stresstest laat afnemen bij burgers? Hoeveel tegenslag en terugval in besteedbaar inkomen kunnen zij nog opvangen? De overheid is er toch vooral voor de burger en niet alleen voor de banken ?!!

update 2023
In de Social media stond een bericht dat de regering recent de onafhankelijke toezichthouder op het CBS heeft afgeschaft.??!! Die was niet meer nodig .

2 opmerkingen:

Michel Gastkemper zei

Beste Ruud,
Misschien is dit nog een aardig aanvullend artikel van Mathijs Bouman op jouw bijdrage, ‘Nederland minst ellendig van alle eurolanden’.

martin zei

het gaat allemaal over hoe het niet moet, maar over hoe het wel moet gaat het niet. Ook de SP heeft geen enkele oplossing voor de problemen van massawerkloosheid en dito armoede, die hier onzichtbaar is, omdat die achter de voordeur zit, maar wel degelijk bestaat. Verder dan sysmtoombestrijding komt heel links niet. Maar de oorzaken moeten worden aangepakt, en daarvoor is ook de SP veel te bang.