woensdag 9 november 2011

Occupy moet eisen stellen






















De overheid moet het kapitalisme redden!

Zo luidde de titel boven het artikel van de econoom Robert Reich in de NRC van 9 nov. j.l. Illustratief daarbij was een foto waarbij hij de Occupybeweging in Los Angeles een hart onder de riem stak Hij heeft gelijk. In veel boeken die recentelijk zijn verschenen, waaronder die van Hans Achterhuis en Maarten van Rossem, is overduidelijk aangetoond dat het neo-liberalisme een utopie is ! De onzichtbare hand van de markt heeft niet gewerkt omdat er partijen en groepen zijn die het vrije handelssysteem voor eigen gewin hebben gebruikt.
Dat is de 1% (bankiers en industriĆ«len) die de samenleving (de andere 99%) steeds verder naar de afgrond drukt. We zien het nu in vele landen en in Seattle 1999 kwam het tot een eerste uitbarsting van een groep die zich “andersglobalisten” noemden en nu hebben we de wereldwijde occupybeweging . Zij brengen het grote ongenoegen tot uitdrukking en wensen veranderingen. Terecht en dat kan ook als zij richting de politiek hun eisen stellen.























Ruim 90% van de bevolking wil een sociale, rechtvaardige en democratische samenleving.
Occupy Nederland (gesteund door de meerderheid van de bevolking) moet drie duidelijke, realiseerbare eisen stellen:

1.De invoering van een maximuminkomen (Balkenendenorm) maar voor de gehele bevolking. Dus ook specialisten, kunstenaars, sporters, professoren en ondernemers.
Inkomens de erover heen gaan worden 100% wegbelast.
De heilzame werking van deze maximumgrens zal iedereen verbazen. Opeens draait
het dan niet meer om meer geld te verdienen maar gewoon je werk (goed) doen.

2.De invoering van de Tinbergennorm. Econometrist Jan Tinbergen heeft al in 1970 berekend dat het verschil tussen het hoogste en laagste inkomen in een samenleving niet meer moet zijn dan factor 7. Hij is de enige Nederlandse econoom die de Nobelprijs ooit won. De Engelse wetenschappers Wilkinson & Pickett (The spirit level) hebben in een recente gedegen studie de enorme maatschappelijke voordelen van een beperkte inkomensongelijkheid opnieuw aangetoond.

3.De geldschepping moet in handen komen van de overheid, zo staat het ook in de
Amerikaanse grondwet al is de praktijk anders. Nu hebben private banken
waaronder de FED, de BIS en de Nederlandse bank o.a. dit monopolie met alle
gevolgen van dien. Zij verdienen enorme bedragen door iedereen (personen, bedrijven
en overheden) op te zadelen met schulden tegen hoge rentes. Dat is niet nodig als de
overheid haar verantwoordelijkheid neemt. De staatsbank van Noord Dakota bewijst
dat het kan. Geld is per slot van rekening de brandstof van de hele samenleving.
De politiek moet de signalen serieus nemen en werkelijk luisteren naar de 99% meerderheid opdat het parlement en de senaat deze maatregelen snel doorvoeren.
Als deze eisen worden ingewilligd door het in wetgeving om te zetten kan Nederland (en ook Europa als ze hetzelfde doen) een begin maken met de opbouw van een sociale democratische en duurzame samenleving. Onder deze randvoorwaarden kan het bedrijfsleven, het onderwijs, de wetenschap en de kunst zich naar haar eigen kwaliteit ontwikkelen, niet gehinderd door perverse financiƫle prikkels.
 







Geen opmerkingen: