maandag 12 januari 2009

Onrechtmatige Debetrente

Onderstaand artikel is gepubliceerd op website Antrovista onder de rubriek mens & maatschappij vanaf 13 januari 2009




Maatschappelijk Geaccepteerd??

In een vorig artikel heb ik al kort aangegeven dat er een rechtzaak loopt tegen de ABN AMRO,vanwege onduidelijkheden in het bij- en afboeken van bedragen op rekeningen.
De heer Bastiani en oprichter van Stichting Bankrente Terug heeft deze zaak aangekaart bij de Rechtbank in Amsterdam en de zitting is, na meerdere keren uitstel, gehouden op 18 december j.l. De uitspraak zal zijn op 18 februari 2009, maar werd later verschoven naar april 2009.
Wie op de hoogte wil blijven verwijs ik naar www.bankrenteterug.nl
Het eigenlijke probleem is dat bedragen die binnenkomen pas een dag later worden gevaluteerd (feitelijk verwerkt) terwijl afschrijvingen met terugwerkende kracht een dag eerder worden geadministreerd. Op deze manier kunnen klanten dus te maken krijgen met twee extra dagen debetrente. Bij grotere bedragen en een rente van 12% of meer bij rood staan kan dat bedrag aardig oplopen. Aangezien het om duizenden klanten gaat lopen de hierdoor verkregen opbrengsten in de miljoenen Euro’s. Een rapport van Mc.Kinsey concludeert dat het gaat om € 60 miljoen in 2005 voor heel Nederland.Volgens oud-bankier Wijn zou het zelfs gaan om een bedrag van € 1,2 miljard.
Al eerder heeft Bastiani deze kwestie voorgelegd aan de Nederlandse Bank die reageerde met de mededeling dat deze handelwijze m.i.v. van 1 november 2009 officieel verboden zal worden vanwege een Europese richtlijn.
De juristen van de ABN AMRO voerden als verweer aan dat deze praktijken al decennia bestaan en deze inkomsten ziet als noodzaak om de kosten van het betalingsverkeer te dekken én dat het maatschappelijk geaccepteerd is (?).
Uit de opmerkingen van de drie rechters tijdens de zitting is al wel duidelijk geworden, dat zij twijfels hebben over de juridische status van het verschuiven van de rentedatum. Stichting Bankrente Terug put hier de hoop uit dat de klacht gegrond wordt verklaard. Onduidelijk is dan nog wel over welke periode een eventuele verrekening moet plaatsvinden.
Na de woekerpolissen zullen de banken in deze kwestie opnieuw in het stof moeten bijten.

1 opmerking:

Wijn Bancair Advies zei

McKinsey zit er goed naast met zijn Eur 60 miljoen. Ik heb er (als oud-bankier) mijn werk van gemaakt om de verborgen bankkosten namens mijn klanten "terug te gaan halen". Valutering is daar een vast onderdeel van. Goed onderbouwd onderhandelen geeft, op dossierniveau, een 100% succesratio. Op jaarbasis "verdienen" Nederlandse banken hiermee circa Eur 1,2 miljard!!

Mvg, www.wijnba.nl