maandag 9 februari 2009

Duurzame Ontwikkeling

Onderstaand artikel is gepubliceerd op website Antrovista rubriek Mens en Samenleving vanaf 10 februari 2009

Energiezuinig of Duurzaam ?

Laten we als voorbeeld de lamp nemen.
Anton Philips, die trouwens ook een ver familielid blijkt te zijn van Karl Marx, heeft begin 1900 de gloeilamp naar Rusland gebracht. Philips ging als het ware het licht brengen naar een groot en donker land. Deze gloeilamp is in 100 jaar nauwelijks verder ontwikkeld behalve dat de levensduur verder is verkort, want Philips wilde liever ieder jaar nieuwe lampen verkopen. Er kleeft nog een ander groot bezwaar aan deze gloeilamp. Maar 2 % van de energie wordt omgezet in licht en de rest is feitelijk verlies(warmte). De afgelopen 10 jaar zijn er daarom veel nieuwe spaarlampen(eigenlijk TL-lampen) ontwikkeld, die veel energiezuiniger zijn. Een 8 Watt spaarlamp levert evenveel licht als een 40 Watt gloeilamp en levert dus 80% energiebesparing op. Helaas zitten in iedere spaarlamp kleine hoeveelheden kwik. Dat is dus chemisch afval met ook een duidelijk gezondheids- en milieurisico.

Het kleine uitvinders- en ontwikkelingsbedrijf Tendris te Naarden, opgericht door twee Haagse ex-vrije schoolleerlingen en twee achterkleinzonen van Anton Philips, is in 2001 gestart en heeft nu een nieuwe ledlamp ontwikkeld.
Deze Pharoslamp geeft evenveel licht als een 40Wat gloeilamp, maar verbruikt maar 3,4 Watt (dus 90% energiebesparing)!. Daar komt bij dat het een veel warmer prettiger licht geeft en geen kwik bevat. Ook is er inmiddels een dimbare versie wat bij spaarlampen niet mogelijk is. Heel bijzonder is ook dat deze ledlamp meer dan 50.000 branduren meegaat, dus een levensduur heeft van 25 tot 35 jaar. De nieuwste ontwikkeling is een ledlamp met een ingebouwde kleine zonnecel speciaal voor ontwikkelingslanden. Deze uitvinding is in mei 2008 beloond door de Wereldbank met een prestigieuze prijs. Ook de Bil Clinton Foundation zet zich in voor dit kleine bedrijfje en bijzondere produkt.
De Europarlementscommissie van milieu heeft met ruime meerderheid medio februari 2009ingestemd met een verbod op gloeilampen. Dit jaar verdwijnen al de 100 Watt lampen uit de winkel en in 2012 zouden alle gloeilampen uit de winkel verdwenen moeten zijn.
Dat scheelt consumenten € 25 tot 50 op de jaarlijkse energierekening maar voor heel Europa scheelt het ook 15 miljoen ton CO2 ! Een moedig besluit.
Dankzij een samenwerking met de Postcodeloterij en het Wereld Natuurfonds krijgen binnenkort 2,5 miljoen Nederlanders een gratis Pharoslamp met een winkelwaarde van
€ 25. Tendris noemt zichzelf een Madurodam-bedrijfje maar wel met aspiraties van een wereldverbeteraar en duurzame onderneming!
Begin 2009 is bekend geworden dat Philips een 10% belang heeft genomen in de Tendris Holding en daardoor ook toegang heeft tot de technologie van de Ledlampen. Het voordeel daarvan is wel dat de produktie en afzet flink zal toenemen.

Recent heeft Ruud Koornstra een boekje uitgegeven met de aansprekende titel: "Wat Led je"?

1 opmerking:

Gerard zei

Fijne lamp die Pharoslamp en heel erg zuinig. De lamp die wij via de postcodeloterij bij Alber Hein op mochten halen, stopt er na 10 of 20 seconden mee. Terug naar de sercicebalie van Albert Hein. Daar werd de lamp getest en gaf enkele seconden licht, 'dus de lamp was goed!' Dit zouden dan lampen zijn, die 25 tot 30 jaar meegaan. Ik hoop, dat de mensen zich twee keer bedenken voor ze geld steken in deze rommel!