zaterdag 28 februari 2009

Wijze adviezen of kleren van de keizer ?

Onderstaand bericht is gepubliceerd op de website Antrovista, rubriek mens & maatschappij vanaf 3 maart 2009

“Reddingsplan voor de economie”



In het NRC van 24 februari 2009 presenteerden vijf prominente topeconomen (de professoren Bovenberg, van Wijnbergen,Jacobs, Boot en Buiter) hun adviezen aan de overheid om de huidige economische crisis aan te pakken.
De economen verwijten linkse politieke partijen dat zij teveel overheidsgeld willen uitgeven om de economie te stimuleren. Omgekeerd verwijten zij rechtse partijen dat die vooral de overheidsfinanciën willen saneren. Er moet “een balans zijn tussen het stimuleren van de economie en tegelijkertijd de overheidsfinanciën saneren”, zo stellen de economen! "Stimuleren moet en wel in de woningbouw en investeringsprojecten van gemeenten en provincies". Daarmee wordt de economie een impuls gegeven. "Daartegenover moet de AOW leeftijd wel naar 67 jaar en moet de hypotheekaftrek aangepakt worden". Deze maatregelen zullen vooral de gewone man (en vrouw) flink treffen en zijn al veelvuldig in de pers bepleit, zodat deze adviezen weinig origineel zijn.
Voor een solidaire en duurzame economie is echter meer nodig en daarvoor zou de overheid misschien eens te rade moeten gaan bij ngo’s en anders- globalisten in plaats van te luisteren naar gevierde economen, die deze crisis ook niet hebben zien aankomen.
Om de solidariteit in de samenleving te herstellen zou de Tinbergennorm ingevoerd moeten worden. Het verschil tussen het hoogste en laagste inkomen zou niet een factor 5 zoals Tinbergen aangaf, maar maximaal een factor 10 of 12 mogen zijn.
Het hoogste inkomen zou dan max. € 2 ton bedragen en dat is voor de hoogste functie, namelijk die van minister-president . Ooit heeft de politiek de moed gehad om minimumlonen vast te stellen en nu is het tijd om maximuminkomens wettelijk vast te leggen.
Het treft dan tenminste de mensen die het verdienen en niet de gewone werknemer.
Als de overheidsfinanciën gesaneerd moeten worden, begin dan met het opheffen van het Ministerie van Onderwijs en het deelministerie van Cultuur. Daarnaast kan het ministerie van Economische zaken teruggebracht worden tot een adviescommissie.
Het is namelijk niet de rol van de overheid om zich met deze maatschappelijke sectoren te bemoeien.
Een laatste advies zou nog kunnen zijn om ook het Ministerie van Sociale Zaken op te doeken en in ruil daarvoor iedereen een basisinkomen te geven.
Verder zouden alle duurzame produkten tegen een nulprocent BTW tarief belast moeten worden; denk aan ledlampen, electrische auto's, zonne- en wind- en andere duurzame energiebronnen!

Geen opmerkingen: