dinsdag 28 april 2009

Essent moet behouden blijven!

Onderstaand bericht is gepubliceerd op de website van SP afdeling Eindhoven onder de rubriek ingezonden brieven vanaf 27 april en op de website Antrovista onder de rubriek nieuws vanaf 30 april 2009.


Foto is afkomstig van website SP afdeling Eindhoven


Ze zijn Nuts !

Met een ludieke actie getiteld “Ze zijn Nuts” heeft de SP landelijk actie gevoerd tegen de verkoop van (het vroegere nutsbedrijf) Essent. Voorlopig hebben ze daarbij een kleine maar belangrijke overwinning behaald. De Provinciale Staten van Noord Brabant heeft afgelopen week met een klein verschil tegen de verkoop aan het Duitse energiebedrijf RWE gestemd. De provincie N-Brabant is met 30,8 % de grootste aandeelhouder van Essent en de verkoop gaat alleen door als 80% van de aandeelhouders ermee instemmen. Toch moeten uiteindelijk de Gedeputeerden van Noord Brabant de beslissing nemen en die valt over 2 weken. Zij zouden een besluit van Provinciale Staten naast zich neer kunnen leggen en dan kan de verkoop alsnog doorgaan. Vooruitlopend op het besluit hebben de Statenleden RWE al opgeroepen om nog extra toezeggingen te doen met betrekking tot investeringen in duurzaamheid, een zwak punt van het huidige RWE. RWE heeft echter al laten weten niet met extra voorstellen te komen. Na deze voorlopige tegenvaller heeft het bestuur van Essent meteen weer de publiciteit gezocht om er toch op aan te dringen dat deze unieke kans niet gemist mag worden. Zonder de RWE zal de toekomstige winstuitkering omlaag gaan (die afgelopen jaar nog 444 miljoen Euro bedroeg , de helft van de winst van Essent ) en staan er banen op het spel omdat men minder investeringen kan doen in duurzame energie. Allemaal spierballen taal !
Prof . Schenk, deskundige op het gebied van fusies heeft op basis van onderzoek aangetoond dat Essent wat grootte betreft voldoende levensvatbaar is . Bij verdere schaalvergroting zal juist het prijspeil toenemen en de energiezekerheid mogelijk in gevaar komen. Dat heeft zich een paar jaar geleden nog voorgedaan bij de inmiddels failliete Amerikaanse energiegigant Enron . Zij hebben de staat Californië meerdere keren zonder stroom gezet, omdat ze deze stroom lucratief aan andere partijen hadden doorverkocht. We hoeven geen leidende rol te spelen in Europa op energiegebied. Meerdere energieleveranciers in ons land is juist beter voor de samenleving.
We zouden inderdaad “nuts=gek” zijn om voor deze belangrijke levensbehoefte afhankelijk te worden van het buitenland. Dit energiebedrijf is met geld van de overheid (en dus van ons allemaal) opgericht en ontwikkeld en het is dus van eminent algemeen belang dat dat zo blijft !

Geen opmerkingen: