maandag 11 mei 2009

Europese Verkiezingen

Onderstaand artikel is ook geplaatst als ingezonden brief op de website van de SP, afdeling Eindhoven vanaf 12 mei 2009. Vanaf 17 mei ook op de website Antrovista onder de rubriek nieuws



Voor of Tegen Europa ?

Binnenkort mogen wij weer onze stem uitbrengen en wel op 4 Juni .
De opkomst is de laatste jaren steeds vrij laag geweest omdat Brussel voor veel mensen de “ver van mijn bed show” is. Het Nederlandse Nee (per referendum) op het Europese grondwetsvoorstel heeft dat nog eens bevestigd. Staatssecretaris voor Europese Zaken Frans Timmermans probeert daar verandering in te brengen en heeft een 27-uurs bustocht door Nederland afgelegd, juist op 9 mei, De dag van Europa. Op die manier wil hij het belang van Europese politiek concreet maken.
Er zijn terecht vele kritische opmerkingen te maken over het weinig democratische en veel te bureaucratische circus in Brussel en Straatsburg . Veel te veel papierwerk in vele talen, teveel bemoeizucht en teveel lobbywerk. Een democratisch tekort is ook het feit dat het Europese parlement niet zelf met beleids- of wetsvoorstellen mag komen. Zij mogen alleen adviseren en soms besluiten nemen over beleidsvoorstellen aangedragen door de Europese Commissie. Na een besluit van het parlement moeten dan ook nog de regeringsleiders ermee akkoord gaan.
Dat is omslachtig en indirect.
Toch wil ik ook een lans breken voor het belang van deze gebrekkige Europese democratie.
Veel belangrijke zaken zoals het milieu, de economie en sociaal en internationaal recht kunnen we niet meer alleen nationaal oplossen. Daarvoor is overleg en een gemeenschappelijke aanpak nodig.
Enkele successen wil ik hier ook noemen. De Europese commissie heeft toch de mobiele telefoon- en sms-tarieven aan banden gelegd en de auto-industrie emissiegrenzen opgelegd.
Dat heeft Nederland alleen niet gedaan.
Er zijn nog niet eerder zoveel bedrijven bestraft voor oneerlijke handelspraktijken (kartel- en prijsafspraken) als de laatste jaren mede ook door (“onze”) Eurocommissaris Neelie Kroes.
Ook heeft het Europees parlement besloten om de giftigheid en milieueffecten van alle chemische stoffen te laten onderzoeken (Project REACH). Een zeer belangrijk besluit voor onze volksgezondheid en het milieu.
Uitgaande van de sociale driegeleding is het ideaal een solidaire en associatieve economie.
De voorloper van de Europese Unie was de Europese Gemeenschap van Kolen en Staal (EGKS) heeft daarbij het voorbeeld gegeven. Juist Europese economische samenwerking leidt tot succes en groei ! Om binnen de Europese grenzen te komen tot een “level playing field” hebben we ook behoefte aan gelijke sociale wetgeving op het gebied van de omvang van de werkweek, arbeidstijden, aantal vakantiedagen, pensioenleeftijd, minimumlonen, arbeidscontracten, ontslagregelingen etc.
Hoe je dus ook denkt over een vaste benoemde EU-voorzitter, het Europees handvest, een toekomstige Europese defensie of het buitenlands europees beleid: ga stemmen en kies de partij die volgens jou het beste Europese ideaal nastreeft.

Geen opmerkingen: