Onderstaand artikel is geplaatst op de website Antrovista, rubriek nieuws vanaf 8 juni 2009
Triodos Bank is 'meest duurzame bank'!
Deze relatief kleine Nederlandse bank kreeg de onderscheiding afgelopen week op een congres over duurzaam bankieren, dat was georganiseerd door de Britse zakenkrant Financial Times en Wereldbankdochter IFC.
Triodos versloeg de andere concurrenten, waaronder Deutsche Bank en het Britse Standard Chartered, die waren gekozen uit in totaal 165 aanmeldingen.
Dat moet een aardige opsteker zijn geweest voor directievoorzitter Peter Blom, die ook aanwezig was op een bijzondere bijeenkomst in de Grote Kerk in Den Haag afgelopen vrijdag. Een dag over leiderschap met tal van interessante sprekers zoals Herman Wijffels, Ruud Lubbers, prinses Irene, Ruud Koornstra (Tendris en bekend van Ledlampen) en met als absoluut hoogtepunt de Dalai Lama. Spiritualiteit wordt kennelijk steeds meer geaccepteerd in ondernemerskringen en bij economen.
De dag daarna was Peter Blom ook de hoofdspreker op een studiemiddag in Congrescentrum Antropia te Driebergen, georganiseerd door de Werkgemeenschap voor Sociale Driegeleding. Daar luidde het thema Op weg naar een gezonde economie.
Een hele eer voor Peter Blom die zich al bijna 30 jaar heeft ingezet voor de Triodosbank en zich van kredietadviseur ontwikkeld heeft tot directeur en nu directievoorzitter.
In die dertig jaar heeft de Triodosbank zich ook concreet ingezet voor vele kleinschalige en duurzame projecten op het gebied van windenergie en een gezond landbouw. Veel bekendheid heeft de Triodosbank ook gekregen met microkredieten voor kleine ondernemers in ontwikkelingslanden. Voor grote banken waren deze kredieten niet interessant omdat ze te klein zijn en relatief veel administratie vergen. Dat is ook de reden dat de Triodosbank hoge rentepercentages vraagt voor microkredieten oplopend tot 25% . Niet geheel terecht, want het blijkt juist dat deze kleine ondernemers zeer kredietwaardig zijn. Een zeer hoog percentage microkredieten worden netjes inclusief rente afgelost en leveren dus geen risico op voor de bank. Bovendien is het duidelijk een ondernemerslening en geen consumptief krediet . Voor de laatste categorie leningen zijn percentages van 12 tot 18 % heel gebruikelijk. Een dergelijk productief krediet zou dus eigenlijk veel goedkoper moeten zijn. Toen ik daar een tijd geleden de Triodosbank over benaderde kreeg ik echter geen enkele reactie.
Interessant is ook het logo. Het suggereert mogelijk dat de bank werkt vanuit een visie op de samenleving waarin meerdere gebieden door elkaar vervlochten zijn . Maar waaruit blijkt concreet dat zij werken vanuit sociale driegeleding?
Aangezien er nu ook meer financiƫle transparantie is, want zo weten we inmiddels dat Peter Blom ook ruim 2 ton jaarsalaris verdient, zou het verstandig zijn ook meer verantwoording af te leggen over het gevoerde rentebeleid.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten