maandag 15 juni 2009

Duurzame en solidaire Economie

Onderstaand artikel is gepubliceerd op de SP website afdeling Eindhoven, onder de rubriek ingezonden vanaf 23 juni 2009



Het Appèl van Antwerpen

Begin van dit jaar heeft een groep prominente economen tijdens een symposium in Antwerpen een oproep gedaan om de politiek te bewegen serieus werk te maken met een solidaire en duurzame economie. Dit heeft geleid tot een Appèl van Antwerpen .
Deze conferentie was een vervolg op een eerdere bijeenkomst in Tilburg waar ook een verklaring is opgesteld (zie ook http://www.economischegroei.net/index.php?topic=logotest&style_id=0 ).
Het Appèl komt met drie aanbevelingen:

I De noodzaak van een nieuw en breed samenlevingsberaad, dat direct aanhaakt bij de crises van nu en waarin naast de sociale partners ook milieu-, vredes- en ontwikkelingsorganisaties, vrouwen, jongeren, wetenschappers en migranten participeren.

Een vooruitstrevend plan dat helaas nog niet wordt opgepakt want zo is gebleken dat voor de bankencrisis een oud bankier Maas(ING) gevraagd is om een commissie te vormen en voorstellen te doen voor een herstel van het vertrouwen in banken (geen maatschappijbrede samenstelling dus).

II. Zonder verder uitstel moet nu een begin worden gemaakt met het ontwikkelen en toetsen van het bestaand beleidsinstrumentarium en het ontwikkelen van nieuwe instrumenten. Deze moeten de noodzakelijke koerswending naar een meer duurzame en solidaire economie ondersteunen, uitwerken en begeleiden.
Hierbij moet je denken aan andere indicatoren voor welvaart en welzijn dan het alom bekende bruto binnenlands of nationaal product (bnp) die alleen economische groei meet, maar juist niet het verlies aan onvervangbare grondstoffen, de schade aan klimaat, milieu of maatschappij . We hebben behoefte aan indicatoren die de duurzaamheid van producten aangeven, of de CO2 uitstoot aangeven, het energie- en grondstoffenverbruik en global footprint (beslag op physieke oppervlakte).

III. Een beleidsinzet op het nationale, Europese en mondiale vlak,met een hernieuwde technologische inzet ten bate van zowel de solidariteit als de duurzaamheid in deze wereld. Dit mede ter voorbereiding van de noodzakelijke herziening van de Lissabon-akkoorden en de naderende klimaattop in Kopenhagen.
Begin maart spreken 30 vooraanstaande wetenschappers, waaronder Herman Wijffels, Jan Pronk, Farah Karima zich ook uit voor deze plannen.
Inmiddels heeft ook premier Balkenende in een schriftelijke reactie gereageerd op de voorstellen en daarbij aangegeven dat hij en het hele kabinet alle moeite zullen doen. Hij zegt letterlijk:”Het is van belang dat economische groei duurzaam is en dat wij de nodige onderlinge solidariteit niet uit het oog verliezen …… globalisering die verantwoord is: houdbaar, duurzaam en solidair.” .
We zullen het kabinet met deze voornemens kritisch volgen.

Geen opmerkingen: