vrijdag 27 januari 2012

Eindhoven niet alleen de slimste maar ook de sociaalste

Nieuwjaarsreceptie Stichting Voedselbank Eindhoven eo

Vrijdagmiddag 20 januari vond de feestelijke receptie plaats van de Voedselbank Eindhoven. De groep van 300 genodigden bestond naast de ruim 120 vrijwilligers uit sponsoren, leveranciers van voedsel en leden van het comité van aanbeveling. Daarnaast ook gemeenteraadsleden, waaronder ook de SP, Ouderenpartij, PvdA en Groen Links.
De gemeentelijke politici waren uitgenodigd om speciaal aan hen uitleg en verantwoording af te leggen over de activiteiten en ontwikkeling van de Voedselbank, die financiële steun krijgt van de gemeente Eindhoven. Het afgelopen jaar bedroeg de subsidie € 40.000 waarvan meer dan de helft weer aan dezelfde gemeente afgedragen wordt als huurvergoeding voor het pand.




















Dat het geld goed besteedt wordt maakte voorzitter van het bestuur Pieter Tankink duidelijk in zijn toespraak. Inmiddels worden wekelijks zo’n 450 pakketten verspreid op 6 uitdeelpunten in verschillende wijken van Eindhoven. Dat is voor zo’n 1000 mensen genoeg eten voor 3 à 4 dagen.
De laatste tijd melden zich wekelijks zo’n 15 a 20 nieuwe cliënten aan en de verwachting is vanwege de bezuinigingen van de overheid en de economische crisis dat het er in de toekomst nog meer zullen worden. Mensen komen alleen tijdelijk voor voedselhulp in aanmerking als hun netto besteedbaar inkomen minder bedraagt dan € 175 per maand, oftewel zoals burgemeester Rob van Gijzel het later zei dat is minder dan € 6 per dag! De Voedselbank werkt ook nauw samen met bureau Sociaal Raadslieden zodat cliënten geholpen worden om uit deze armoedesituatie te komen.
De Voedselbank Eindhoven bestaat sinds 2004 en heeft zich enorm ontwikkeld. Inmiddels beschikt de organisatie over grote koel- en vriesruimten waar duizenden kilo’s voedsel bewaard kunnen worden.
Daarnaast heeft de Voedselbank de beschikking over een Vrachtwagen met koelinstallatie, zodat voedsel ook gekoeld getransporteerd kan worden.
Ondanks het grote aantal vrijwilligers(incl. bestuur en coördinatoren) is de organisatie als zeer professioneel te beschouwen. Ze voldoen aan alle eisen die de Voedsel- en Warenautoriteit stelt, alsook aan de zware eisen van de voedselindustrie zelf zoals HACCP-normen voor voedselhygiëne.
Logistiek is het distributiecentrum goed georganiseerd. Op twee dagen wordt het voedsel verdeeld over kratten die daarna naar de verdeelcentra gaan of naar de lokale voedselbanken.
Het distributiecentrum aan de Kanaaldijk–Noord levert ook aan omringende gemeenten waar een voedselbank is.
Het voedsel is afkomstig van leveranciers en groothandel dat anders vernietigd zou moeten worden omdat het overtollig is. Daarnaast gaat het om partijen die afgekeurd zijn vanwege een verkeerde verpakking of beschadigde verpakkingen. Nooit wordt er echter voedsel uitgedeeld dat over de uiterste houdbaarheidsdatum is. De voedselbankorganisatie kan nog verder groeien en ook een grotere stroom cliënten aan, zei Peter Tankink aan het einde van zijn verhaal.

Daarna nam Rob van Gijzel het woord waarin hij zei onder de indruk te zijn van het functioneren van de Voedselbank. Door politici wordt er vaker gezegd dat Voedselbanken niet nodig zouden moeten zijn. Dat ze er toch zijn dankzij particulier initiatief is een grote steun voor de cliënten die kennelijk in grote armoede verkeren. Daarom steunt de Gemeente Eindhoven de lokale Voedselbank en zo beloofde van Gijzel zal dat ook in de toekomst blijven doen. Ondanks de bezuinigingen wil het college van B&W de voedselbank structureel blijven steunen. Eindhoven moet “niet allleen de slimste maar vooral ook de sociaalste regio zijn” zo benadrukte van Gijzel. Het is hartverwarmend dat het hele college het belang ervan inziet om de meest kwetsbaren in onze samenleving te steunen.












Als laatste overhandigde van Gijzel de sleutels van de nieuwe bestelbus (incl. koel-vriesruimte en een laadklep die beschikbaar is gesteld dankzij subsidies van sponsoren zoals het Coöperatiefonds van de Rabobank en anderen.

Geen opmerkingen: