zaterdag 14 januari 2012

Het kan Anders!


Zaterdagmiddag (14-01-2012)zijn we met twee bestuursleden en een gemeenteraadslid
naar Nijmegen gereden voor de presentatie van een gemeenschappelijke linkse oproep om de crisis duidelijk anders aan te pakken dan het huidige kabinet. Deze oproep van PvdA, SP en Groen Links heeft men “een ander NL” genoemd. Symbolisch gezien is er natuurlijk geen betere plek dan “de Vereeniging” in de oude “Karl Marx stad”.
In een bomvolle zaal met vele honderden mensen stelde gastvrouw Astrid Joosten de drie aanwezige fractievoorzitters Job Cohen, Jolanda Sap en Emile Roemer meteen allerlei vragen over het programma en de samenwerking. De partijen willen juist nu in de economie investeren in plaats van bezuinigen. De overheid moet juist nu infrastructurele projecten en duurzame energieprojecten opstarten zodat er meer werkgelegenheid ontstaat.
Na een toelichting werden ze opgeroepen om de gemeenschappelijke oproep te bekrachtigen door het zetten van hun handtekening op het grote doek. Jolanda Sap deed dat ook rechtsboven, Job Cohen in het midden en Emile Roemer natuurlijk aan de linkerzijde. Dit werd met luid applaus door de zaal ontvangen.


Daarna volgde een muzikale onderbreking verzorgd door de Rappergroep Bl3nder met een hoog decibelgehalte. Vervolgens kwam columnist Pieter Hilhorst aan het woord, die een pleidooi hield om zelf actief te worden en onze democratie weer op te eisen. De democratie handelt wel namens ons maar vooral ook buiten ons om. We hebben een nieuw sociaal contract nodig waarbij de democratie weer ván het volk, dóór het volk en vóór het volk is. De overheid wordt nu vaak ervaren als afstandelijk en bureaucratisch en de instellingen van de overheid maken mensen machteloos. Hilhorst gaf als positief voorbeeld het Broodfonds, waarbij zzp’ers bij ziekte een uitkering krijgen van hun collega’s.

Hierna hield Emile Roemer zijn nieuwjaarstoespraak. Emile benadrukte dat de linkse samenwerking niet vandaag pas begon. Bij meerdere acties en manifestaties de laatste tijd zijn de linkse partijen al gezamenlijk opgetrokken om een vuist te maken tegen het huidige kabinet.

De drie fractievoorzitters zijn ook net terug van een kort bezoek aan de provincie Kunduz in Afghanistan om zich ter plekke te laten informeren over de politiemissie.
Nu zien we dat juist de rechtse partijen in korte tijd veel afbreken aan sociale voorzieningen en regelingen waar bijna 100 jaar door linkse partijen voor is gestreden. Dat moet gaan veranderen en daar is een linkse samenwerking hard voor nodig. Samen moeten we een vuist maken voor een socialer beleid. Roemer haalde ook de drie leiders van de schoonmakers-stakingsactie op het podium om ze te bevragen over het verloop van de acties. Ron Meyer (FNV-bondgenoten) was strijdlustig en gelooft in een goede afloop want de eisen zijn realistisch. Hij riep de fractieleiders op om eens te proberen een toilet schoon te maken in 90 seconden. Dat is namelijk de huidige norm.
Aanstaande donderdag volgt een nieuwe schoonmakers-actie in Rotterdam getiteld “Mars voor respect”. Roemer heeft meteen aangegeven hierbij ook aanwezig te zullen zijn.

Vervolgens zorgde Nathalie Baartman voor een luchtige sketch. Haar twentse accent zorgde voor een humoristische toon maar de voorbeelden hadden een duidelijke boodschap. Ze eindigde met een column over de zwarte prins, verwijzend naar het bekende verhaal van Le Petit Prince. De zwarte prins bleek de jonge asielzoeker Mauro te zijn, die van het huidige kabinet terug moest naar Angola. Voorlopig mag hij nog blijven met een studievisum. Mauro vroeg politici om hun hart te laten spreken!


Jolanda Sap deed in haar nieuwjaarstoespraak ook een oproep aan het publiek om de petitie te tekenen die momenteel op Internet staat en al 97.000 ondertekenaars heeft. De petitie roept de regering op om het beleid te wijzigen zodat jongeren die al langer in Nederland verblijven gaan vallen onder een pardonregeling (zie http://www.kinderpardon.nu/petitie.php ).
Sap was hoopvol omdat er meer signalen zijn dat het huidige kabinet snel zou kunnen vallen. Zij memoreerde ook de regeringswisseling in Denemarken. Daar heeft een linkse meerderheid de regering na 10 jaar overgenomen van rechtse partijen met gedoogsteun van een populistische partij.
Daarnaast nodigde Sap D’66 en Christen Unie uit om zich ook aan te sluiten bij deze linkse oproep.
Ze sloot af met een oproep voor een socialer en groener Nederland.

Daarna volgde nog een betoog van wetenschapsjournalist Govert Schilling , die zich afvroeg waar het massale protest blijft van de bevolking tegen de huidige economische en mondiale crisis.
Zanger/gitarist Jan Rot zorgde voor een muzikaal intermezzo. Hij bracht een speciale aubade aan Jolanda Sap en vertolkte een Nederlandse versie van het bekende liedje “This land is your Land”van Woody Guthrie, dat luidkeels werd meegezongen door de aanwezigen.

Als laatste kwam Job Cohen met zijn toespraak die, weliswaar afgelezen van papier, indruk maakte in de opsommingen en vergelijkingen. Het kan anders in deze crisis en dat is slechts een kwestie van de juiste keuzes. Het gaat juist nu om “werk, werk en werk”! Daarnaast uiteraard goede zorg en onderwijs, zeker voor de allerzwaksten.
Aan het publiek heeft het niet gelegen, want die ondersteunde de boodschap met luid applaus.
Moge het aanwezige enthousiasme nog lang naklinken en tot veranderingen leiden in de politiek.
Op naar een linkse samenwerking en hopelijk regering.

Geen opmerkingen: