vrijdag 7 mei 2021

Machtsconcentratie bij institutionele beleggers

 

Onderstaand artikel is als opinie-artikel aangeboden aan de NRC en het ED. De NRC liet in een reactie weten dat het artikel te gedetailleerd en te specialistisch is en daarom niet geschikt voor de gemiddelde lezer.  Oordeelt U zelf. Het Eindhovens Dagblad heeft een ingekorte versie geplaatst op vrijdag 21 mei 2021 in de rubriek Opinie. Zie 

https://krant.ed.nl/titles/eindhovensdagblad/7152/publications/11461/articles/1356340/40/1
Dankzij een openbare website, de Finance Yahoo, kan iedereen zelf een onderzoek doen naar de samenstelling van het aandelenkapitaal bij multinationals. Deze organisaties zijn beursgenoteerd en daarom verplicht gegevens te verschaffen over hun aandeelhouders.  Met deze financiële informatie van Finance Yahoo kunnen we ontdekken dat er een handjevol institutionele beleggers zijn, die overal opduiken. Namen als Blackrock,  Vanguard Group. , Berkshire Hathaway  en State Street Corporation zien we niet in kranten of andere media, maar hebben een zeer  dominante rol zoals de cijfers bewijzen. Daarnaast zijn er natuurlijk ook financiële banken-, en instellingen  zoals: JP Morgan Chase & Co, Bank of America Corporation, Morgan Stanley, Goldman Sachs Group die je in de lijstjes ziet, maar veel minder dominant.

De Coca Cola Company was in maart van dit jaar op de beurs 220 miljard US-dollar waard. 68% van dit aandelenkapitaal was in handen van institutionele beleggers. De top 4 waren Berkshire Hathaway , Vanguard Group en Blackrock en State Street.  Dezelfde namen duiken op bij IT-bedrijf Microsoft van voormalig CEO Bill Gates, dat een beurswaarde heeft van 1620 miljard US-$. Hoe zit het bij Tesla, de producent van elektrische auto’s? Een beurswaarde van 680 miljard US-$. In de top 4 weer de drie bekenden: Vanguard, Blackrock en State Street Corporation.

Dan Boeing , de vliegtuigmaatschappij met een beurswaarde van 120 miljard US-$ ook dezelfde drie in de top vier. Zelfs bij Apple, de concurrent van Microsoft, met een waarde van 2324 miljard US-$ vinden we dezelfde vier namen. Zo ook bij Facebook  met waarde 700 miljard $. Een miljard is een 1 met negen nullen ! 

Een andere opkomende grootheid is Amazon.com Inc. met 59% van de aandelen in handen van institutionele beleggers waaronder Vanguard Group met 6,4% en waarde 105 miljard US-$, Blackrock met 5,6% aandelen en waarde 86,7 mioljard US-$ en State Street Corporation met 3,2% aandelen en waarde 52 miljard US-$.

Voor investeerders geldt kennelijk geen concurrentiebeding of geheimhouding, want ze stoppen hun geld ook in concurrenten.  Datzelfde geldt voor hun financiële medespelers. Blackrock is namelijk ook een beursgenoteerd bedrijf met “maar” een waarde van  104 miljard US-$. En wie zijn daar de drie grootste beleggers? Juist ja, Vanguard Group, State Street Corporation en… Blackrock Incorporated zelf?! Het zijn dus geen concurrenten maar eerder partners. Hoe kan Blackrock aandelen hebben in Blackrock? Toch alleen als er van een holding met daarnaast  zelfstandige dochterbedrijven sprake is !?  Uit de naam blijkt dat echter niet. 

Kijk je naar State Street Corporation zelf dan zie je ook gekke dingen. Ze hebben een beurswaarde van 24 miljard US-$ , een schijntje van de uitstaande waarden van hun beleggingen elders . Daar hebben de beleggers zelfs 95% van de aandelen in handen  en komen we weer de Vanguard Group tegen en natuurlijk ook Blackrock Inc. Zo kunnen ze bij elkaar “in de keuken kijken”, en profiteren van elkaars succes en zijn “de lijntjes kort”, want ze kennen elkaar verdomd goed. Ze opereren onder verschillende namen, maar vormen een hecht oligopolie.

De financiële verwevenheid is zo hecht en wijdverspreid, dat de volledige macht over alle sectoren van de samenleving in handen ligt van een paar groepen oligopolisten. Op de Yahoo website vinden we achterliggende namen echter niet, want particulieren of personen hebben “natuurlijk” recht op privacy en mogen dus anoniem blijven voor het grote publiek. Zoek je via Wikipedia dan kom je toch meer te weten over deze organisatie waarbij vooral Berkshire Hathaway opvalt omdat daar vanaf 1962 ene meneer Warren Buffet, muliti miljardair, een grote rol speelt en later ook de Bill en Melinda Gates Foundation . Buffet bezat al in 2016  31,7% van de stemmen, behorend bij zijn Berkshire aandelen. De Gates foundation was daarmee nogal bescheiden met maar 4 % van een bepaalde categorie aandelen. Buffet was ook de voorzitter van de raad van bestuur bij Berkshire Hathaway en zijn zoon Howard Graham Buffet was ook een van de bestuursleden, net als Bill Gates (ook multi miljardair). Op 13 maart 2020 maakte Bill Gates bekend dat hij uit de raad van bestuur stapte bij Microsoft, maar ook bij Berkshire Hathaway. 

Op 3 mei 2021 koos Warren Buffet (toen al ruim 90 jaar) Greg Abel als zijn opvolger als voorzitter van de Raad van Bestuur bij Berkshire Hathaway. De namen Berkshire en ook Hathaway waren oorspronkelijk Amerikaanse bedrijven uit Massachusettes, in de textielsector die uiteindelijk in 1955 fuseerden. Kennelijk is puur vermogensbeheer veel lucratiever.    


Tijdens de huidige Coronaperiode en de uitrol van de Sars-Covid- vaccins is het ook extra interessant om naar de farmaceutische bedrijven in kwestie te kijken.

Laten we beginnen met Pfizer . De institutionele beleggers hebben samen 67,6% van de aandelen. Wie zijn de top 3 op 14 mei 2021 ? 

-Vanguard Group Inc. met 8% van de aandelen en een waarde van $ 13,56 miljard

- Blackrock Inc. met 7,3 % en een waarde van $ 12,5 miljard 

- State Street Corporation met 5,0% en een waarde van $ 8,46 miljard

Hoe zou dat zijn bij het bedrijf Johnson & Johnson waar het Janssen vaccin toe behoort.

De institutionele beleggers hebben samen  weer 69,7% van de aandelen. De top drie zal U niet meer verbazen zijn: 

-Vanguard Group Inc. met 8,7% van de aandelen en waarde $ 35,9 miljard 

- Blackrock Inc.  met 7,2% van de aandelen en waarde van  $ 31,2 miljard  

- State Street Corporation met 5,5% van de aandelen en waarde $ 22,7 miljard 

 Laten we voor de zekerheid dan toch nog maar even kijken bij de 3e grote vaccinproducent

Moderna Inc. waar ook de indtitutionele beleggers 55,5% van de aandelen hebben.

De bekende drie zien we terug :

op plaats 3 Vanguard Group Inc. met 5,8% van de aandelen en waarde $ 2,4 miljard

op plaats 4 Blackrock Inc. met 5,2% van de aandelen en waarde $ 2,7 miljard 

op plaats 6 State Street Corporation  met  1,5% van de aandelen en waarde van $ 629 miljoen 

Een ander bekend en prominent farmaceutisch bedrijf is Merck & Co.

Ruim 75% van de aandelen zijn in handen van institutionele beleggers en de top 3 daarvan is:

1. Vanguard Group Inc. met 8,9% van de aandelen met een waarde van 17,4 miljard US-$

2. Blackrock Inc. met 7,7% van de aandelen en een waarde van 14,9 miljard US-$

3. State Street Corporation en 4,5 % van de aandelen en waarde 8,7 miljard US-$

Bayer (dat ook een deel van Monsanto overnam) waarbij 41% van de aandelen in handen zijn van institutionele beleggers. De bekende namen komen we tegen: 

 plaats 2 Vanguard  met 1,4% van de aandelen en een waarde van 786 miljoen US-$

 plaats 5 Blackrock met 0,5% van de aandelen en waarde 302 miljoen US-$

Een wat minder bekend, maar toch groot farmaceutische bedrijf is Gilead  Sciences met ook weer 80,8 % van de aandelen bij institutionele beleggers en in de top:

plaats 1 Blackrock  met 9,9% van vde aandeelen en waarde van 8,1 miljard US-$

op plaats 3 Vanguard Group met 8,3% van de aandelen en waarde 6,7 miljard US-$

op plaats 4 State Street Corporation met 4,4% van de aandelen  en waarde van 3,2 miljard US-$

Een andere minder bekende farmaceut is Novavax Inc. waar de institutionele beleggers 59,3% van de aandelen bezitten en met in de top : 

plaats 1 Vanguard Group  met 8,0% van de aandelen ter waarde van 1,0 miljard US $

plaats 2 Blackrock met 7,4% van de aandelen en waarde 992 miljoen US $ en op

plaats 5 State Street Corporation met 2 % van de aandelen en waarde 261 miljoen US $

De genoemde farmaceutische bedrijven  en hun aandeelhouders profiteren dus weer volop van de enorme hoeveelheden verkochte vaccins ongeacht welk merk wordt voorgeschreven.

De voormalig vice-president van Pfizer, dr. Michael Yeaden velt in een videofilm een keihard oordeel dat we ons ter harte mogen nemen. Pfizer heedt ook een aantal enorme boetes gekregen vanwege ontoelaatbaar handelen.

Zie  https://youtu.be/DCvW7Ft0kHw

 Boeiend is ook een uitstapje naar de media sector en om daar een aantal multinationals onder de loep te nemen.
ViacomCBS haalde begin juni de kranten na een onderzoek van Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) nadat zij ontdekt hadden dat deze Amerikaanse mediagigant via een aantrekkelijke belastingregeling nauwelijks belasting betalen in de VS. De schatkist daar liep misschien wel 4 miljard $ mis. In Nederland zouden ze 8,7 miljoen Euro hebben betaald in 2019 dat een heel bescheiden bedrag is op een omzet van $ 1,15 miljard. Die regeling schijnt al te bestaan sinds 2002!? 
Bij ViacomCBS hebben de institutionele beleggers zo'n 85,9% van de aandelen in handen. In de top 3 staat op 1 Vanguard Group met 10% van de aandelen ter waarde van 2,7 miljard $. Op plaats 2 staat Blackrock Inc. met 6,8% van de aandelen en een waarde van 1,85 miljard $. Op plaats 3 staat State Street Corporation met 5,1% van de aandelen en een waarde van 1,38 miljard US-$.

Een andere bekende mediareus is Discovery Inc. waar vreemd genoeg 125% van de aandelen in bezit zouden zijn van institutionele beleggers??!! De grootste zijn: Op plaats 1 Vanguard Group met 10% van de aandelen en een waarde van 732 miljoen US $. Op plaats 2 Blackrock met 7,1% van de aandelen en een waarde van 523 miljoen US $. Op plaatgs 6 staat State Street Corporation met 4,4% van de aandelen en waarde van 325 miljoen US-$.

Bekend is ook The Walt Disney Company, waar 66,6% van de aandelen bij de grote beleggers zitten met op plaats 1 Vanguard Group met 7,5% van de aandelen en waarde 25 miljard US-$.  Op plaats 2 Blackrock Inc. met 6,4% van de aandelen en waarde van 21,5 miljard US-$. Op plaats 3 State Street Corporation met 3,9% van de aandelen en waarede 13 miljard US-$.

In de rijtje mag ook Warner Media (vroeger Warner Brothers Inc.) niet ontbreken. Daar ontbreken echter de cijfers van omdat de aandelen in handen zijn van privé-personen?!   Eind juni kwam WarnerMedia in het nieuws omdat er sprake is van een megafusie met Discovery (zie hierboven).
Samen hebben deze bedrijven een omzet van 41 miljard US-$ tegenover Disney (65 miljard US-$) en Netflix (25 miljard US-$) . Het moeten wel miljardairs zijn die de aandelen van een bedrijf als Warner Media met een dergelijke omvang zomaar in handen hebben. De vraag is natuurlijk ook welke media-macht  bij die perso(o)n(en) ligt !

Hetzelfde geldt trouwens voor het media bedrijf MGM, waarvan de aandelen ook in handen zijn van zeer vermogende privé-personen, maar toch beursgenoteerd zijn.  
Ook de Washington Post Incorporated is als beursgenoteerd bedrijf ook in handen van een privé persoon of groepje miljardaires. Gek hé . Toch niet zo uitzonderlijk want ook de  The Financial Times is in privé-handen. Hetzelfde geldt voor de andere media-reuzen in de VS zoals CNN (privé), NBC News waarvan 91,5% van de aandelen in handen zijn van insiders!?. CNB Corporation = Private. NBA TV = private. MSN Broadcasting = Private.
Van Ruport Murdoch is bekend dat hij een media-tycoon is en heel wat mediabedrijven bezit met name in het Verenigd Koninkrijk. In de VS zien we een vergelijkbare situatie. 
Interessant is ook de rol van Bil Gates in de media. 

De multinational Monsanto die bekend is van de genetisch gemodificeerde landbouwgewassen en onkruidverdelingingsmiddelen als glysofaat ( merknaam Roundup) is trouwens ook in prive-handen. Op internet circuleren echter berichten dat Bill Gates hiervan de grote bezitter is met 500.000 aandelen. Die aandelen zijn ondergebracht in een organisatie met de naam: "Gates Ag One". Onvoorstelbaar dat een of enkele personen een bedrijf bezitten, met meer dan 20.000 werknemers en een omzet van 14,6 miljard US $ (jaar 2016/2017) en een marktwaarde van 56 miljard US $. Dan moet je wel zeker een multimiljardair zijn!
Dat zou ook verklaren waarom Gates daarnaast de grootste particuliere bezitter is van vruchtbare landbouwgrond in de VS. Volgens The Land Report  beschikt Gates over 100.000 hectare in de VS verdeeld over 18 staten. Officieel is dat eigendom van Casca Investments, Gates persoonlijke investeringsorganisatie. Zie ook  https://www.ninefornews.nl/bill-gates-koopt-stilletjes-100-000-hectare-landbouwgrond/  Zonder grond heb je ook niets aan de GMO-landbouwzaden, herbiciden en pesticiden.  

Nog een interessante in het mediagebied is The New York Times Company. Ook hier hebben de institutionele beleggers 94,7% van de aandelen in handen, met op plaats 1 Vanguard Group met 8% van de aandelen en een waarde van 680 miljoen US-$. Op plaats 2 Blackrock Inc. met 7,8% van de aandelen en waarde van 662 miljoen US-$.  Wat in het dikke boek “Kapitaal in de 21e eeuw” van de Franse economie professor Thomas Piketty al theoretisch was aangetoond , krijgt nu een verdere onderbouwing. Piketty heeft duidelijk gemaakt dat het rendement op kapitaal vele malen groter is dan het rendement op arbeid en dat geldt al eeuwen! De zogenaamde vermogens- en inkomensongelijkheid wordt daardoor steeds groter en groter, totdat 1% van de superrijken misschien wel 95% van het wereldwijde vermogen  in handen heeft. 

De aandeelhouders moeten jaarlijks in vergaderingen het strategisch en financieel beleid,  de managementbenoemingen, de salarissen en bonussen goedkeuren. Als grootaandeelhouder  is jouw stem bepalend.  Dan heeft de factor arbeid, de natuur, het milieu en de hele samenleving altijd het nakijken.

Daar komt bij dat wat in de economie niet is toegestaan, namelijk een absoluut monopolie van een partij, of oligopolie van enkele partijen, in de financiële sector wel heel eenvoudig kan. In de economie geldt de wet op economische mededinging en die ervoor zorgt dat grote marktpartijen niet samen kunnen fuseren  tot één overheersende, dominante marktpartij en dus monopolist worden, die eenzijdig eisen en prijzen kan opleggen. Bij een oligopolie schuilt daarnaast het gevaar van geheime prijsafspraken zoals meermaals is aangetoond bij een aantal vrachtwagenproducenten, bij sanitaire producten, bij personenlift-fabrikanten etc.  

Het vrije verkeer van geld via verhandelbare aandelen op beurzen heeft dit mogelijk gemaakt.  In 1919 zag Rudolf Steiner deze ontwikkeling kennelijk al aankomen en introduceerde een vernieuwende maatschappij- en economievisie die aangeduid wordt als maatschappelijke of sociale driegeleding en waar ik in 2006 een boekje Trias Politica Ethica over schreef.  Zie ook: 

https://triaspoliticaethica.blogspot.com/2008/06/boek-trias-politica-ethica.html

De ongebreidelde geldstromen met de bijbehorende macht en invloed moeten beteugeld worden en dat is een grotere opgave dan alleen belastingontwijking tegen te gaan en hogere belastingen van bedrijven te vragen. Een wereldwijd hervormingsplan zoals de Gesara beoogt , zou zeer gewenst zijn.

Zie ook: https://solidaire-economie.blogspot.com/2021/03/g.html

 


Op 3 juni 2021 verscheen er een artikel op een Internet website "Activist Post" geschreven door Michael Snyder die beweert dat de Wereld-elite slechts drie financiële organisaties gebruikt om 88% van de grootste Standard & Poor's lijst van 500 beursgenoteerde bedrijven  te controleren, te weten Blackrock, Vanguard en State Street Corporation.

https://www.activistpost.com/2021/06/global-elite-use-3-giant-financial-companies-to-control-88-of-the-corporations-listed-on-the-sp-500.html

Een ander interessant artikel over Blackrock vind je hier: 

https://dissident.one/2021/06/11/maak-kennis-met-blackrock-de-nieuwe-grote-vampier-inktvis/


Geen opmerkingen: